Moretta met een lungo, ristretto of ander soort espresso

Ingrediënten

Moretta Covalo
Jouw favoriete soort espresso
Eventueel melk
Eventueel citroenzeste

Een traditionele Caffè Covalo heeft drie lagen (van onderaf): likeur, koffie en crèmelaag, met als finishing touch heel kleine stukje citroenschil. Kijk hier hoe je de perfecte Caffè Covalo maakt. Traditioneel is de verhouding koffie – likeur 1 : 1. Maak je liever een Caffè Covalo met wat anders dan een ‘gewone’ espresso? No problem! Moretta Covalo is ook super lekker in combinatie met andere vormen van espresso en andere koffiesoorten. Heb je geen idee welke hoeveelheid er uit de koffiemachine thuis komt? Ook in dat geval een paar handige tips.

Espresso is een donkere geconcentreerde koffie gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen. In horeca vaak 25 of 30 ml, maar Nespresso cup is bijvoorbeeld goed voor 40 ml Espresso. Een goede espresso herken je aan een laagje lichtbruine, schuimige crema. Deze cremalaag ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. Een dubbele espresso (doppio) is simpelweg de hoeveelheid van twee espresso’s. Maar let op: ook deze hoeveelheid verschilt per espressomachine en horecagelegenheid.

Espresso ristretto wordt gemaakt met dezelfde hoeveelheid koffie als normale espresso. Er wordt alleen minder water voor gebruikt, waardoor een espresso ristretto sterker is, dan ‘gewone’ espresso. Meestal is de hoeveelheid zo’n 25 ml (o.a. Nespresso).

Espresso macchiato bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, met een laagje melkschuim. Macchiato betekent in het Italiaans ‘gevlekt’, Een Latte macchiato is eigenlijk het omgekeerde: gestoomde melk waar een beetje espresso aan is toegevoegd. Allebei ook super lekker in combinatie met een scheutje Moretta naar smaak!

Espresso lungo – ook wel Caffè americano of Caffè grande genoemd – bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. De hoeveelheid varieert tussen de 80 ml en 110 ml (Nespresso).. Soort espresso doppio dus, maar minder sterk. In dit geval niet dezelfde verhouding Moretta toevoegen, maar circa 40 ml.

Een corretto is simpelweg de Italiaanse benaming voor een espresso met een likeur erin, bijvoorbeeld een Caffè Covalo.

Liever geen koffie met cafeïne? Probeer ook eens Moretta in combinatie met Nespresso’s Espresso Decaffeinato (40 ml) of Lungo Decaffeinato (110 ml).