Wat heb je nodig?

  • 175 gram lange vingers
  • 130 gram witte basterdsuiker
  • 200 ml vers gezette espresso (afgekoeld)
  • Moretta Covalo naar smaak
  • 4 grote scharreleieren
  • 150 gram mascarpone (op kamertemperatuur
  • Pure chocolade (om erover te raspen) of cacaopoeder

Zo maak je het

De perfecte afsluiting van elk etentje: tiramisu. Italiaanser én lekkerder kan bijna niet. Er zijn allerlei recepten van dit bekende toetje te vinden. Wij gaan voor deze tiramisu, die we tegenkwamen op Ciaotutti: dé website over Italië met de allerleukste tips, weetjes en recepten. In een aangepaste versie, dat wel, want met een scheutje Moretta is ‘ie nog lekkerder. Oké, wij zijn niet objectief, maar probeer het maar eens.

Leg de savoiardi (lange vingers) in een enkele laag in een grote maar relatief ondiepe schaal van grofweg 32 x 26 cm*; je moet sommige misschien breken, zodat ze langs de randen passen. Roer 30 gram van de suiker door de koffie en voeg dan een scheut Moretta toe. Schenk dit over de lange vingers.

Splits de eieren en klop de eidooiers samen met de rest van de suiker (100 gram) tot een bleke massa die in volume is verdubbeld. Dat duurt ongeveer 3 minuten met een elektrische mixer en veel langer met de hand. Klop de mascarpone erdoor en druppel als het een zacht geheel is nog wat van de likeur er heel langzaam door; klop alles tot het goed is gemengd.

Klop de eiwitten tot ze stijve pieken vormen en spatel ze dan heel langzaam en voorzichtig door het mascarpone-mengsel. Schep dit over de lange vingers en strijk de bovenkant voorzichtig glad. Zet de tiramisu minstens een paar uur in de koelkast en rasp er vlak voor het serveren een laagje chocolade over. Tip: ook leuk om te maken en op te dienen in mooie glazen. Met on the side een glaasje Moretta om het helemaal af te maken!